Факультет технології вина та нанобіотехнологій


Декан
Декан
к.т.н., доц.
Саркісян Ганна Овсепівна,
ауд. А-202,
тел. 712-40-58, 712-42-98


Сайт факультета

Факультет готує бакалаврів за напрямками «Харчова технологія та інженерія» та «Біотехнологія», а також спеціалістів і магістрів за 3-ма спеціальностями:

  • Технології продуктів бродіння і виноробства;
  • Технології зберігання, консервування і переробки плодів і овочів;
  • Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв.

«Технології продуктів бродіння і виноробства» – одна із найзатребуваніших спеціальностей виноробних регіонів України.

Спеціалізації та програми підготовки:

  • Технологія вина;
  • Технологія пива і солоду;
  • Технологія слабоалкогольних і ароматизованих напоїв;
  • Мікробіологія харчових виробництв.

Одеський регіон має найбільші площі виноградників в Україні, а сама Одеса є великим рекреаційним центром, що робить перспективною та престижною професію винороба, енолога, броварника.

Підготовку студентів за вищезгаданими напрямами здійснює провідна в Україні кафедра Технології вина та енології, основоположниками якої були видатні вчені і педагоги. Сайт кафедри.

На кафедрі викладається більше ніж 19 дисциплін, серед яких:

  • Технологія вина,
  • Ампелогргафія,
  • Технологія слабоалкогольних та міцних алкогольних напоїв,
  • Хімія та біохімія вина та інші.

За участю кафедри створені навчально-науково-виробничі комплекси, що дозволяють використовувати для навчального процесу виробничі ресурси передових підприємств України, сучасне аналітичне обладнання галузевих науково-дослідних інститутів (Національний інститут винограду і вина «Магарач», Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Е. Таїрова»).

Виробнича практика проходить на сучасних підприємствах виноробної і пивобезалкогольної галузей харчової промисловості («Французький бульвар», «Шабо», Миколаївське відділення ВАТ САН Інбев Україна, «Оболонь« та ін.) у містах Одеса, Ялта, Севастополь, Болград, Дніпропетровськ, Артемовськ, Миколаїв, Херсон та ін.

Кращі студенти нашого факультету стажуються у Франції, США, Болгарії та інших країнах.

Отримані знання, досвід дозволяють випускникам бути конкурентоздатними на ринку праці. Вони успішно працюють керівниками, головними фахівцями, начальниками змін та цехів, завідуючими лабораторіями, технологами, інженерами-хіміками акціонерних, часних підприємств, в науково-дослідних та проектних організаціях не тільки нашої держави, але й за кордоном (Білорусь, Молдова, Франція, Ізраїль, Чехія, Словакія та ін.).

«Технології зберігання, консервування і переробки плодів та овочів»

Спеціалізації та програми підготовки:

  • Управління якістю харчових продуктів;
  • Харчова біотехнологія;
  • Технологія сушіння;
  • Технологія натуральних соків;
  • Технологія безалкогольних напоїв;
  • Кріотехнологія харчових продуктів.

За прогнозами, уже в першій половині XXI століття біотехнологічні товари будуть становити чверть всієї світової продукції. Отже виробництво консервованих продуктів із застосуванням біотехнологічних методів заслуговує на особливу увагу.

За останні роки в Україні відновлено та побудовано десятки нових сучасних заводів у Криму, Одеській, Херсонській, Київській, Черкаській областях. Для цих підприємств кафедра Біотехнології, консервованих продуктів і напоїв готує висококваліфікованих фахівців, які володіють знаннями сучасних технологій (www.bkpin.onaft.edu.ua).

Студенти отримують знання високого рівня за наступними важливими та цікавими дисциплінами:

  • Теоретичні основи харчових технологій,
  • Контроль якості та безпеки продуктів,
  • Фізико-хімічні та біологічні основи консервного виробництва,
  • Наукові основи холодильної технології,
  • Актуальні проблеми технології галузі та інші.

Розвиток асортименту харчових продуктів поставив сушіння в ранг найзатребуваніших технологій – від наповнювачів морозива і йогуртів до овочів і фруктів тривалого зберігання, а кріотехнології дозволяють одержувати свіжозаморожені овочі, фрукти, рибу, морепродукти та інші харчові продукти, зберігаючи при цьому всі їхні природні корисні властивості, які все більше заповнюють морозильні вітрини сучасних супермаркетів.

Практичний досвід студенти здобувають на провідних харчових підприємствах України: фірма Витмарк-Украина (ТМ «Джаффа», «Соковіта», «Наш сік»), ВАТ «Сандора», ВАТ «Одеський консервний завод», ВАТ «Одеський консервний завод дитячого харчування», ВАТ «Еврика» (ТМ грядка «Бабусі»), ЗАТ «Чумак», корпорація «Рідна марка», ТОВ «Фрут Майстер Груп», «Кока-кола Беверіджіс Україна ЛТД», а також за кордоном в США - Нью-Джерсі, Вісконсін, SRL «Drosera», в Болгарії – ООД «БулгарЛук», ООД «Кричимо Фрукт», ПЕКЛО «Булконс».

Майбутні випускники – це

  • керівники харчових підприємств;
  • головні технологи, технологи змін і цехів;
  • завідувачі лабораторій;
  • працівники дослідницьких і наукових лабораторій;
  • експерти з якості харчових продуктів.

«Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв»

Нова спеціалізація «Технології питної води та водопідготовки харчових виробництв» – одна із самих перспективних. На думку експертів-аналітиків, вода в усьому світі вже в найближчому майбутньому стане товаром, цінність якого перевершить всі основні світові корисні копалини, а технологи з водопідготовки, яких готують на кафедрі технології питної води ОНАХТ, – одними із найзатребуваніших фахівців харчової промисловості, найбільш водоємної галузі народного господарства. Україна, на жаль, уже сьогодні належить до країн водного дефіциту, а якість питної води найчастіше стає причиною виникнення багатьох захворювань.

Висока якість навчання студентів на першій у країнах СНД кафедрі Технології питної води забезпечується завдяки спадкоємності традицій, великому досвіду та високій кваліфікації викладачів, а також можливості студентів ознайомитися з основами професії на провідних підприємствах галузі. Сайт кафедри www.aqua-technolog.od.ua.

Викладачі кафедри приділяють найсерйознішу увагу як педагогічній і консультаційно-методичній роботі, так і науковим дослідженням, присвяченим вивченню перспективних методів управління якістю води, водоочистки і водопідготовки, бутилювання і знезараження води.

Щорічно силами кафедри проводиться науково-технічна конференція «Вода в харчовій промисловості», у якій приймають участь спеціалісти з водообробки, а також студенти та молоді вчені України, Росії та інших стран.

У процесі навчання студенти – майбутні технологи-фахівці з водопідготовки і контролю якості води на підприємствах харчової галузі – отримають глибокі теоретичні знання з наступних дисциплін:

  • Інноваційні технології підготовки води для спеціалізованих технологічних процесів в харчовій промисловості,
  • Фізико-хімічні і біологічні основи технологій підвищення якості води на харчових підприємствах,
  • Управління якістю води у виробництві харчових продуктів,
  • Основи раціонального використання води на харчових підприємствах,
  • Науково-технічний прогрес і прогнозування розвитку технології водо підготовки.

Студенти мають можливість пройти практику на сучасних підприємствах Півдня України, у ряді НДІ та ВНЗ країни. Саме вони стають професіоналами, вкрай необхідними для реального забезпечення жителів України смачною і корисною водою та їжею, приготовленою з використанням високоякісної води.

Факультет відкриває новий напрямок 6.051401 «Біотехнологія»

В останнє десятиріччя розвиток харчової промисловості направлено на посилення конкуренції при виробництві якісних, нешкідливих, корисних для здоров&acurte;я людини харчових продуктів.

На сьогоднішній час та у найближчі часи харчова промисловість повинна працювати у соціально-економічних умовах, що швидко змінюються. Це пов´язано із підсиленням конкуренції та глобалізацією у харчовій галузі, зростанням споживчого попиту на якісні, безпечні та корисні для здоров´я, а також зручні у споживанні харчові продукти. На сьогодні ефективне залучення новітніх технологій, зокрема, біотехнології в економіку України, є завданням пріоритетного значення.

Перед харчовим виробництвом стоїть низка завдань: збільшення обсягів виробництва продукції при зменшенні енергетичних витрат; отримання якісної та безпечної харчової продукції. Для забезпечення ефективного використання біотехнологічних альтернатив у харчовій промисловості необхідно створення відповідного кадрового потенціалу кваліфікованих фахівців у сфері харчової промислової біотехнології, місцем роботи яких є харчові переробні підприємства, лабораторії контролю якості та безпеки харчової продукції та сировини, науково-дослідні та проектні установи тощо.

Для впровадження постіндустріальних технологій необхідні фахівці системного рівня, які володіють біотехнологіями та їх технологічними регламентами, можуть проектувати технологічні варіанти комплексного використання біотехнологічних процесів стосовно конкретного харчового підприємства з врахуванням промислово-комерційних аспектів.

Випускники напряму «Біотехнологія» можуть працювати на:

  • підприємствах харчової, хімічної та біотехнологічної промисловості,
  • в інженерно-конструкторських та проектувальних організаціях,
  • підприємствах з одержання енергії та переробки твердих та рідких відходів,
  • закладах екологічного та санітарного нагляду, сертифікації та стандартизації,
  • профільних органах державного управління,
  • фахівцями з екологічної експертизи та паспортизації підприємств усіх видів діяльності.

Вони вмітимуть застосовувати на виробництві новітні біотехнологічні прийоми і методи в технологіях харчових продуктів; за допомогою біотехнологічних прийомів створювати нові види продуктів, розширювати асортимент існуючих, підвищувати харчову безпеку їжі, здійснювати санітарний та екологічний моніторинг харчових підприємств і технологій; приймати конкретні технологічні рішення щодо покращення якості харчової продукції, підвищувати економічну та соціальну ефективність таких підприємств.

Профільними дисциплінами напряму є:

  • Генетика,
  • Інженерна ензимологія,
  • Харчова біотехнологія,
  • Молекулярна біологія,
  • Контроль за управлінням біотехнологічними процесами.

Навчись обирати найкраще!

Більше інформації про факультет технології вина та нанобіотехнологій Ви можете отримати на сайті www.wincantov.com.ua.