Науково-дослідна лабораторія оцінки якості зерна та хлібопродуктів

Науковий керівник
Науковий керівник
науково-дослідної лабораторії,
к.т.н., доцент
Борта Алла Василівна
(097) 343-17-23,
(050) 392- 24-22
borta.alla@mail.ru

На кафедрі технології зберігання зерна у грудні 2012 року за сприяння керівництва ОНАХТ та генерального директора ТОВ СП «НІБУЛОН» Вадатурського О.О. була відкрита науково-дослідна лабораторія оцінки якості зерна та хлібопродуктів, яка відповідає вимогам сучасного виробництва у галузі хлібопродуктів. У лабораторії можна визначити показники якості зерна на всіх етапах технологічного процесу післязбиральної обробки та зберігання зерна.

Перелік показників якості зерна та хлібопродуктів, які можна визначити у науково-дослідної лабораторії

  • Відбір проб;
  • Формування початкового зразка;
  • Виділення наважок для аналізів;
  • Розмел зразків різними методами;
  • Визначення:
    • вологості (на електровологомірі та стандартним методом);
    • натурної маси зерна;
    • маси 1000 зерен;
    • крупності та вирівненості зерна;
    • засміченості зерна;
    • кількості зіпсованих зерен;
    • ступені зараженості шкідниками хлібних запасів;
    • плівчастості;
    • скловидності зерна;
    • виходу клейковини;
    • якості клейковини;
    • маси сухої клейковини;
    • числа падіння;
    • білка за методом К’єльдаля;
    • якості борошна всіх сортів (за виключенням білості);

Дослідження проводяться для співробітників академії при виконання науково-дослідних робіт з держбюджетної та госпдоговірної тематики, при підготовці кандидатських і докторських дисертацій, магістерських і студентських науково-дослідних робіт.