Приймальна комісія

(048) 712-40-88,
722-80-99

Час роботи:
Понеділок - П´ятниця
з 9:00 до 17:00
Субота, Неділя -
з 9:00 до 16:00

Детальніше 

Ресурси

Розклад Науково-технічна бібліотека Студентське життя Обережно! Живий товар

Інновації в харчовій промисловості Південно-Східної Європи


14 березня 2013 року в Одесі пройшли Інформаційний день і Семінар міжнародного Проекту «Інновації в харчовій промисловості Південно-Східної Європи» - «Inno-Food SEE» (Food Innovation in the South-East Europe), який діє в рамках Програми транснаціонального співробітництва держав Європейського Союзу.

Організаторами цих заходів виступили Одеська національна академія харчових технологій (Україна), Федерація промисловиків Північної Греції і Центр досліджень і технологій Інституту прикладних біонаук (Греція).

Метою проведення Інформаційного дня і Семінару є розповсюдження інформації про харчові інновації та створення механізму впровадження інновацій в харчовій промисловості. Серед більше 100 відвідувачів – керівники харчових і переробних підприємств України, фахівці провідних науково-дослідницьких установ Півдня України, представники бізнесу. Їм було надано унікальну можливість встановити контакти з колегами із провідних науково-дослідницьких установ країн Південно-Східної Європи, які займаються розробкою і впровадженням інновацій в харчовій і переробній промисловості, а саме: Аграрного університету м. Пловдив і Обласної адміністрації м. Пазарджик (Болгарія); Національного інституту досліджень і розвитку харчових біоресурсів в м. Бухарест і Палати торгівлі, промисловості, сільського господарства і перевезень м. Констанца (Румунія); Національної дослідницької ради Інституту харчових виробництв в м. Барі (Італія); Агенції з розвитку м. Ідрія і м. Серкно (Словенія); Європейського харчового парламенту в м. Будапешт (Венгрія); Торгово-промислової палати Республіки Молдова в м. Кишинів (Молдова); Інституту харчових технологій в м. Нові Сад (Сербія).

Відкриття відбулось на базі готелю «Олександрівський», який нещодавно відкрився в історичному центрі м. Одеса. Урочисту церемонію відкрив замісник директора Департаменту агропромислового розвитку Одеської обласної державної адміністрації – начальник управління харчової промисловості і продовольчого ринку П.П. Коваленко. З вітальним словом англійською до учасників звернувся ректор Одеської національної академії харчових технологій, академік Б.В. Єгоров. Професор Центру досліджень і технологій Інституту прикладних біонаук Греції Нотіс Аргіріу та євроконсультант Нікос Гіаннулідіс, розробники міжнародного проекту, розпочали роботу Інформаційного дня.

З доповідями, яки викликали велику зацікавленість і жваве обговорення учасників Інформаційного дня, виступили Нікос Гіаннулідіс (Греція) на тему «Тенденції та потреби в інноваціях в Європейській індустрії харчових продуктів і напоїв», Іоаніс Сакарідіс (Греція) на тему «Біозберігання харчових продуктів тваринного походження», Богдан Драганцея (Румунія) на тему «Харчові інновації», Нотіс Аргіріу (Греція) на тему «Геномна інновація у виробництві харчових продуктів». Дослідники з Одеської національної академії харчових технологій розкрили економічні аспекти інноваційної діяльності підприємств харчової промисловості: аспірант О.С. Карпенко (кафедра економіки промисловості) дослідила інноваційні особливості харчових підприємств і науково-дослідницьких установ півдня України, В.А. Дроздова (кафедра маркетингу і логістики) розкрила перспективи ринку дитячого харчування на основі овочів і фруктів. Доповідь проф. А.Г. Гончарука (кафедра менеджменту і фінансів) була присвячена прикладним аспектам оцінки інвестиційної привабливості підприємств харчової промисловості, а аналіз загальних інвестиційних проблем в харчовій промисловості України було представлено в доповіді директора «Одеського брокерського дому» А.А. Яцика.

Підводячи підсумки, Нікос Гіаннулудіс презентував проект механізму фінансування досліджень і розробок у харчовій і переробній промисловості.

Під час проведення Семінару присутні ознайомились з результатами SWOT-аналізу, стратегіями розвитку інноваційної політики в харчовій промисловості і обмінялись досвідом з колегами з південно-східних країн Європи.

к.е.н., доц. кафедри економіки промисловості ОНАХТ         Н.Й. Басюркіна